Thursday, July 15, 2010

PERKEMBANGAN ISLAM SEKARANG

Islam Sekarang

Dahulu dan sekarang telah menyaksikan bahawa Islam agama yang paling cepat berkembang di dunia. Selama lebih dari 1400 tahun Rasulullah mulai berdahwah kepada islam,walaupun ramai tidak percaya kepadanya ketika itu kecuali sedikit.Namun perkara itu berterusan hari demi hari,tahun demi tahun sehingga Islam telah tiba hari ini di setiap pelusuk dunia."Sejarah membuktikan ketulusan penyebaran agama ini dan iman orang-orang dari pelbagai tempat yang berbeza.Menang atau kalah dalam pertempuran tidak menghalang penyebaran islam kepada dunia dan ini menyebabkan bingung dan hairan di kalangan intelektual.Tatar pernah menawan Baghdad dan cuba memasuki mesir tetapi kekalahannya dalam Pertempuran Ainul Jalut tahun(658 H / 1260) membuatnya berfikir tentang agama ini dan tabiatnya.Sehingga mereka(tatar) mengakui dan percaya kepada islam serta menjadi pembela IslamFaktor yang terbesar yang mempengaruhi adalah ajaran Islam itu sendiri termasuk iman ,islam,kebajikan yang luhur yang membuat orang tertarik untuk memasuki.Kemudian Islam memberikan segala -galanya tidak sedikit pun kekurangan yang ada pada ajaran islam.Keutungan manusia adalah hubungan langsung dengan Tuhan dan mencari jalan untuk itu dengan mendirikan solat lima kali sehari, dan mengundang tanpa cadar, dan berharap mendapatkan dalam kehidupan lebih bahagia dan lebih kaya dalam kehidupan ini, dan hidup yang kekal tinggal di akhirat dan ditugaskan untuk berdoa, dan mengikuti undang-undang Islam.


Statistik tentang penyebaran Islam

Untuk melihat dunia sekarang ini di mana kita menemui lebih dari 4.200 agama di dunia [3]! Namun, statistik menunjukkan bahawa Islam adalah pertumbuhan terpantas di antara semua agama-agama; Dalam (1900) peratusan umat Islam di dunia 12.4%, sedangkan Kristian telah mencapai 26.9%, dan di (1980) peratusan umat Islam di dunia 16,5%, sedangkan Kristian telah mencapai 30%, dan di (2000) peratusan umat Islam di dunia 19,2%, sedangkan Kristian telah mencapai 29,9% [4]. Ini telah diterima oleh ensiklopedia Kristian Dunia Menurut edisi terbaru nya, mencatat jumlah quality Muslim dari penduduk dunia hampir 7% selama abad terakhir, berbanding nisbah orang Kristian.


Ensiklopedia juga menyokong peratusan penduduk Muslim dunia naik menjadi 19,6%, atau sekitar 1,3 bilion Muslim .


Dijangka pada tahun (2025) peratusan Muslim di dunia 30% manakala Kristian akan menjadi 25%.Kesimpulannya bahawa Islam berkembang setiap tahun sebanyak 2.9% dengan kadar pertumbuhan yang tertinggi di dunia.Islam di negara-negara Barat

Jika kita melihat lebih di beberapa negara Barat seperti Perancis, Jerman, United Kingdom, Amerika dan tempat lain.Fakta ini yang menunjukkan bahawa Islam adalah agama fitrah manusia kerana merangkul semua tentang keyakinan kepada tuhan dan cinta kepadanya.

Sebuah kajian yang disusun oleh Kementerian Dalam Negeri Perancis 3600 orang yang masuk Islam setiap tahun di Perancis.Seperti yang ditekankan oleh Setiausaha Negara Jacqui Smith berkata bilangan Muslim di United Kingdom pada saat ini pada tahun 2007 telah mencapai dua juta orang, berbanding dengan (1.6) juta di (2001)dan meningkat 400,000 dalam masa kurang daripada tujuh tahun. Akhbar (The Guardian) bahawa nombor-nombor baru disahkan status Islam, dan merupakan agama kedua terbesar di negara itu setelah agama Kristian. Di mana umat Islam kini mencapai 3.3% dari populasi Inggeris.Ini menunjukkan bahawa Islam telah menjadi agama yang paling cepat berkembang di United KingdomSeperti yang disarankan oleh survey baru-baru ini diterbitkan oleh Sosial Research Centre, University of Georgia bahawa agama Islam adalah agama yang paling cepat berkembang di Amerika Syarikat, sebagai contoh jumlah masjid di Amerika 1209 buah masjid dibina selama dua puluh tahun terakhir.

Di Jerman, lebih daripada 3.3 juta Muslim, iaitu 4% dari jumlah keseluruhan penduduk, dan jumlah masjid di sana hampir 3000 masjid dan tempat sembahyang.

Ini adalah sejarah,bahawa Islam tersebar dengan cepat dan sesuai dengan akal fikiran yang sihat serta naluri manusia hasil daripada ketulusan Nabi Muhammad dalam menyebar ajaran islam.

Sedutan daripada :http://www.islamstory.com/شهادة-الواقع-على-صدق-نبوة-الرسول

No comments: